به گزارش پايگاه خبري پيرغار به نقل از خبرنگار جهانبين نيوز، عفونتهاي بيمارستاني بخش عمدهاي از عفونتهاي ناشي از مراقبتهاي بهداشتي و درماني را شامل ميشوند و سالانه ميليونها نفر از بيماران را گرفتار کرده و به صورت يکي از مهمترين مشکلات مراکز بهداشتي و درماني درسراسر جهان درآمده است به همين دليل توجه به آن از اهميت خاصي برخوردار است زيرا سبب ناتواني و افزايش مرگ و مير بيماران بستري شده ميشود. همچنين هزينههاي اضافي قابل توجهي را نيز بر بيمار و همينطور بر سيستمهاي بهداشتي و درماني تحميل ميکند.
دکتر شهلا شهرجردي کارشناس بيماريهاي واگير مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختياري و مشاور امور بانوان رياست دانشگاه علوم پزشکي شهرکرد ، درخصوص عفونتهاي بيمارستاني گفت: عفونت بيمارستاني عفونتي است که در بيمار بستري شده در بيمارستان و يا ساير مراکز درماني ايجاد ميشود. بيمار در زمان پذيرش، مبتلا به اين عفونت نبوده، به عبارت ديگر آن عفونت خاص در هنگام پذيرش در بيمار وجود نداشته و درطول مدت درمان در بيمارستان ايجاد شده است که معمولا ?? ساعت پس از بستري وي اتفاق ميافتد.
وي در خصوص مشکلاتي که در نتيجه ايجاد اين عفونتها در فرد بوجود ميآيد، گفت: علاوه برمشکلاتي که براي بيمار در نتيجه اين عفونتها ايجادميشود ميتوان به ناتواني، مرگ و ايجاد هزينههاي اضافي به علت طولانيتر شدن مدت بستري اشاره کرد. در تبع اين عفونتها مسئله درمان آنها نيز مطرح است که نياز به آنتي بيوتيکهاي متعدد دارد و اين موضوع گسترش مقاومتهاي آنتي بيوتيک را به دنبال دارد.
اين کارشناس بيماريهاي واگير در خصوص شناخت عوامل ايجاد اين عفونتها نيز گفت: مشخص است که با افزايش شناخت عوامل پاتوژن عفونتهاي بيمارستاني، راههاي انتقال آنها، الگوهاي مقاومت ميکروبي و کاربرد مواد گندزدا و ضدعفوني کننده، روشهاي استريليزاسيون و روشهاي مختلف پيشگيري، دريچههاي نويني در کنترل اين عفونتها گشوده ميشود.
وي در خصوص اينکه مسئوليت پيشگيري از عفونتهاي بيمارستاني بر عهده چه کساني است، عنوان کرد: اين مسئوليت بر عهده مراکز درماني و کليه کارکنان کادر درماني که از بيمار مراقبت ميکنند، ميباشد.
شهرجردي با بيان اينکه يک برنامه جامع براي کاهش ريسک خطر عفونتهاي بيمارستاني طراحي گرديده است، گفت: اين برنامه هدفدار بوده و در برگيرنده برنامههاي آموزشي وفعاليتهاي پيشگيري از عفونت، روشهاي اجرا و راهکارهايي براي به روز کردن مستمر نظام مراقبت است.
اين کارشناس بيماري هاي واگير در پاسخ به اين سوال که در استان چهارمحال و بختياري تاکنون در اين زمينه چه کارهايي انجام شده است، عنوان کرد: در استان چهارمحال و بختياري نيز در زمينه کنترل عفونتهاي بيمارستاني تاکنون فعاليتهاي پراکندهاي در بعضي از بيمارستانها صورت گرفته است. کميتههاي کنترل عفونت بيمارستاني در بيمارستانها به صورت ماهانه تشکيل ميگردد و هر سه ماه يکبار کميتهاي به عنوان کميته دانشگاهي کنترل عفونت بيمارستاني تشکيل ميشود که با توجه به موضوعات مرتبط مواردي مصوب و در بيمارستانها به اجرا گذاشته ميشود. از جمله آن مي توان به دستورالعملي اشاره کرد که طبق آن آنتي بيوتيک پروفيلاکسي قبل از اعمال جراحي براساس پروتکلهاي منابع معتبر علمي تدوين و در بيمارستانهاي استان به اجرا گذاشته شده است.
وي در پايان خاطرنشان کرد: با تدابيري که در سالهاي اخير به کار رفته است در چارت تشکيلاتي تمامي بيمارستانها پست سازماني پرستار کنترل عفونت و کارشناس بهداشت محيط ايجاد شده است. در استان چهارمحال و بختياري نيز در زمينه کنترل عفونتهاي بيمارستاني تاکنون فعاليتهاي پراکندهاي در برخي بيمارستانها انجام گرفته و کميتههاي کنترل عفونت بيمارستاني تشکيل شده است.